Doel
Het doel van dit onderzoek is om sociale beleidsinterventies gericht op armoede, schulden, bestaanszekerheid, werkloosheid of afstand tot de arbeidsmarkt te evalueren op gezondheidsuitkomsten. We richten ons op twee groepen: mensen met een bijstandsuitkering en mensen met problematische schulden.
Onderzoek
Met het onderzoek willen we inzicht krijgen in de effecten van bestaande sociale beleidsinterventies op leefstijl, psychische gezondheid, ervaren gezondheid, leefstijlgerelateerde ziekten en zorg- en medicijngebruik. Hiervoor koppelen we gemeentelijke administratieve data, LISS-surveydata en GGD-data aan CBS-microdata. We brengen vervolgens in beeld (met bijvoorbeeld interviews en document analyse) welke elementen in sociaal beleid werken om gezondheidseffecten te realiseren, voor wie, en onder welke omstandigheden. We willen daarbij ook kijken naar verschillen tussen stedelijk en meer landelijk gebied.
Samen met stakeholders selecteren we reeds bestaande veelbelovende sociale beleidsinterventies. Ten tweede voeren we een realistische evaluatie uit van geselecteerde sociale beleidsinterventies in acht verschillende gemeenten. Ten derde ontwikkelen we samen met (nationale) institutionele actoren strategieën om inzichten te implementeren. Ten vierde ontwikkelen we gezamenlijk kennisproducten en activiteiten, gericht op professionals, studenten, burgers en overheden, om de acceptatie en opschaling van de in het project geproduceerde kennis te stimuleren.
Samenwerking
Het consortium combineert expertise uit de gezondheidswetenschappen, micro-economie, sociologie, schulden en incasso, bestuurskunde en organisatiekunde vanuit verschillende Universiteiten en een hogeschool (Wageningen, Leiden, Utrecht), organisaties (Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, GGD NOG, LFB), Ministerie van Sociale Zaken, Ministerie Volksgezondheid Welzijn en Sport, gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Doetinchem, Ermelo, Aalten, Brummen en Elburg) en het samenwerkingsverband Schouders Eronder (Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG).